Начало   Документи   Бюджет   Презентации   Контакти   Принтирай 
:: Начало
Новини
Във Враца отбелязаха Деня на ромите

08-04-2011


Под наслов “Изгревът е един за всички“ възпитаниците от училищата Св. св. Кирил и Методий” във Враца, средищните училища в селата Баница и Тишевица направиха пищен празник на 8 април, Световния ден на ромите. Той е обявен през 1992 година от ООН и Европейския съюз по предложение на международната организация “Романо юнион”. Децата представиха невероятните традиционни ромски песни и танци с изключително много страст и плам. Концертът във Враца се провежда за трета поредна година и е под патронажа на областния управител Пепа Владимирова.
Началото постави директорът на училище “Св. Климент Охридски” в Тишевица Димитър Костов, който припомни за Първия цигански конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 година. Под звуците на приетата за химн циганска песен “Джелем, джелем” на Жарко Йованович възпитаничката на професионалната гимназия по ресторантьорство и търговия – 15-годишната Паолина Димитрова, разказа сладкодумно историята на международното циганско движение и обясни символиката на общото знаме - синьо небе, зелена земя и червено колело.
Малчуганите от училището в Баница преведоха с танц известната ромска песен “Амалипе”
Децата от Тишевица направиха възстановка на празника Едерлези – циганския Гергьовден. Те пресъздадоха пазарлъка при купуването на агнето, което е задължително за ромската трапеза на Едерлези. Спазвайки традицията, никой ром не може да си позволи да остане без агне, което да принесе в жертва на светията, който според притчата навремето ги е избавил от страшния змей. Децата се бяха постарали да изучат до съвършенство украсяването на къщата, реденето на масата, приготвянето на агнето, наричането и всичко останало типично за циганския бит и култура и го показаха с много ентусиазъм, страст и очарование. Публиката ги възнагради с продължителни аплодисменти.
За финал всички участници в концерта се хванаха на голямо циганско хоро, към което се присъединиха и много зрители. Накрая прозвуча химнът на ЮНЕСКО “Ръка за ръка”, а с думите “всичко, което направихме, е с много любов и нека и в бъдеще изгревът да бъде един за всички” Димитър Костов закри проявата.[ назад ]